BAN DE FESTA MAJOR 2014

FESTA MAJOR DE SITGES

Sitgetanes, sitgetans, visitants,

El proper 24 d’agost és Sant Bartomeu, Festa Major de Sitges.

La vila es vestirà, una vegada més, com almenys des del segle XIV, per celebrar el qui de Sitges n’és patró, convidant a les sitgetanes i sitgetans, famílies i amistats, i a tots els que ens visiten, a gaudir de la nostra tradició, cultura i identitat.

Sortirem al carrer, envairem racons i places, duent el bo i el millor del nostre poble: tot allò que els nostres avantpassats ens han llegat i que hem transmès al present i a les generacions futures. La Festa Major és la festa viva del segle XXI, però també és la festa d’un patrimoni heretat: danses, músiques, versos, imatgeria festiva, cercaviles, processons … I tenim ganes de conservar-lo i projectar-lo al món, perquè és això i molt més.

Per això, enguany hem aconseguit, amb un gran treball fet per vilatans i vilatanes i recolzat per l’Ajuntament, un bon projecte de centre d’interpretació de la festa, que esperem que aviat es materialitzi. Un espai museogràfic que volem que vagi més enllà d’una exposició de peces. Volem que sigui una autèntica experiència vital de la Festa Major per a mostrar-la i fer-la viure tot l’any a tothom. Aquesta serà una peça clau del projecte de catalogació i reconeixement legal que estem realitzant com a pas previ per a la presentació a la UNESCO de l’expedient de candidatura de la nostra Festa Major com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Els sitgetans sabem que Sant Bartomeu i Santa Tecla són ja patrimoni sitgetà, català i internacional. No ens calen certificacions oficials per desvetllar en nosaltres un sentir especial a cada so estrident de gralla, toc de timbals, refilar de la tenora, pet de carretilla, dringar de picarols, picada de bastons, aleta de l’enxaneta … No ens cal. La festa és sobre tot això: pessigolleig i emoció, vivència pura. Però, als ulls de la globalitat, els sistemes de protecció i reconeixement aporten un valor afegit perquè reconeixen aquelles festivitats o tradicions que han sabut perviure al pas dels anys, mantenint-se inalterables en allò que és essencial. I això no tots els pobles poden dir-ho. Sitges sí, i n’estem orgullosos.

Per a celebrar-ho com cal, l’Ajuntament de Sitges recomana a tots els comerços i establiments que es mantinguin tancats durant el dia 24 d’agost, i no estacionar vehicles en els recorreguts de les tradicionals cercaviles i processons. Així com prendre les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció en persones, vehicles, tendals i domicilis per a prevenir possibles desperfectes derivats de la pirotècnia i altres.

No se li escaparà a ningú que aquesta és la Festa Major del tricentenari. Probablement aquell llunyà Sant Bartomeu de 1714, havent Sitges caigut sota el domini de les tropes borbòniques el juliol de l’any anterior, i en un país en guerra, el poble no estava per celebracions. Però aquest 2014, la Vila, com la nació catalana sencera, diposita en la democràcia una esperança nova de llibertat, basada en la voluntat popular. Avui participació, pluralitat i cohesió social també ens evoquen festa, perquè les festes han de ser participatives, plurals i amb cohesió. Sitges com un sol poble, Catalunya com un sol poble.

Sitgetanes i sitgetans, que el nostre caràcter sitgetà aquests dies s’escampi arreu. Combinem alegria i respecte per la tradició. Fem-ho, com sempre, amb emoció, amb civisme, amb esperit de pertinença i amb la inclusió de tothom. Fem traspuar aquest patrimoni amb vivència pura i amb desig de llibertat.

Gloriós Sant Bartomeu, que de Sitges n’és patró,
Visca la Festa Major!

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges