BAN DE FESTA MAJOR 2015

FESTA MAJOR DE SITGES

Vilatanes, vilatans,

Des de temps immemorials, el vermell del nostre particular calendari sitgetà ressalta Sant Bartomeu com data assenyalada, com a diada gran, la de l’única i incomparable nostra Festa Major.

Pares i mares, avis i àvies, rebesavis i rebesàvies i, encara tirant més enrere, també els nostres més llunyans avantpassats, s’han calçat espardenyes, han fet els balls, s’han emocionat amb el so de les gralles, han somrigut als versos i parlaments, han gaudit del castell de foc, s’han admirat dels castells, torres i pilars, han ballat sardanes i s’han tapat les orelles per l’espetec de carretilles i coets.

I és que hem de recular molt enrere en el temps per trobar els primers sospirs festamajorencs. Sospirs musicals, perquè la música ha estat i és un dels seus trets principals. Ja el 24 d’agost de 1353 Sitges festejava Sant Bartomeu amb músics i joglars. Fet que ens diu que tenim una Festa Major que, com a mínim, fa via cap als set-cents anys d’història. I això pocs pobles, viles o ciutats ho poden dir dins la mil·lenària nació catalana.

Enguany, per aquest pes històric, avancem en el reconeixement oficial i en la catalogació de la Festa Major. Precisament la vigília, entregarem a la Generalitat de Catalunya l’informe de sol·licitud perquè tant les diades de Sant Bartomeu com les de Santa Tecla siguin reconegudes com a festa patrimonial d’interès nacional, sent un pas previ de la voluntat de fer també camí cap al reconeixement internacional com a patrimoni immaterial de la humanitat.

Però el sol pes de la història tampoc ens portaria enlloc. Tenir una Festa Major reconeguda i catalogada per ser només una mera peça museística de poc ens serviria com a poble. Perquè les festes majors existeixen, per damunt de tot, per ser celebrades com a comunitat.

Per ser viscudes amb civisme, respecte i salvaguarda davant dels elements pirotècnics. Per tant, recomanem seguir tots els consells de seguretat i que no s’estacioni en els recorreguts de les processons i cercaviles. Encomanem a tots els establiments i comerços que es mantinguin tancats el dia 24 d’agost, festa local. I també recomanem prendre les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció en persones (sobre tot en infants), vehicles, tendals, aparadors, botigues i domicilis particulars per a prevenir possibles desperfectes i danys derivats de la pirotècnia i altres.

La Festa Major és aquí. La festa de totes i tots, per identitat i pertinença, i amb voluntat de cohesió social. La festa de totes les més de vuitanta nacionalitats que convivim a Sitges. El motiu de sentir-nos d’una mateixa vila, d’un mateix terme, d’un mateix Poble.

Sitgetanes, sitgetans, visitants, celebrem la tradició i la història de la nostra vila i de la nostra Festa Major. Però, celebrem per damunt de tot el nostre present. Impliquem-nos i participem en tots els actes. Celebrem, un any més, amb total entrega als sentits i als sentiments, que som Sitges.

Siguem-ne grans protagonistes. Siguem-ne grans amfitrions. Siguem-ne grans cicerones. Siguem-ne la part i el tot.

Gloriós Sant Bartomeu,
que de Sitges n’és patró,
Visca la Festa Major!

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges