AGRUPACIÓ DE BALLS POPULARS DE SITGES

FESTA MAJOR DE SITGES

L’Agrupació de Balls Populars de Sitges va néixer l’any 1978 amb la finalitat de conservar i, en d’altres casos, recuperar la imatgeria, els balls i els entremesos del cercavila de la Festa Major de la vila de Sitges. L’entitat, amb més de trenta-cinc anys de recorregut ininterromput, ha contribuït decididament en el manteniment i en l’actual vivacitat de la tradició que defineix la vila.

Actualment, l’Agrupació és l’encarregada de nou dels balls que participen en les cercaviles de les Festes Majors de Sant Bartomeu i Santa Tecla, i de l’ensenyament del folklore a molts dels infants que participen en la matinal de Santa Tecla. A banda d’executar aquests balls, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges es dedica a treballar per instituir i conservar altres aspectes genèrics de l’arrel tradicional catalana i sitgetana.

L’entitat manté viva una publicació sobre cultura popular, «El Fogall», que actualment surt al carrer per Sant Bartomeu. Darrerament, ha produït un extens documental sobre la Festa Major i ha encetat la col·lecció de llibres sobre folklore «La Tarlatana», que substitueix les antigues edicions de «La Llibreta», dedicades, també i durant anys, a l’estudi de la cultura popular sitgetana. A dia d’avui, l’Agrupació de Balls Populars de Sitges compta amb un miler de socis i té la seva seu social al “Palau del Rei Moro”, un equipament de propietat municipal.

Per a més informació consulteu el web de l’ABPS