BALL DE CERCOLETS
RECORREGUT HISTÒRIC
El Ball de Cercolets és una de les manifestacions folklòriques sitgetanes més antigues: el trobem documentat des de la festivitat del Vinyet de 1853, però és molt probable que la seva presència a la vila es remunti a força anys abans. Després d’un seguit de referències esparses, és a partir de 1883 que el ball de Cercolets participa de forma ininterrompuda a la Festa Major de Sitges. Només ha deixat de sortir en les comptades excepcions que van impedir la celebració de la Festa. Actualment, la colla que el representa forma part de l’Agrupació de Balls Populars, i va ser creada l’any 1984.
TIPOLOGIA I SIMBOLISME
El Ball de Cercolets es balla amb cèrcols, i se’n coneixen de molt semblants arreu de la península ibèrica. A Catalunya se’l troba documentat des del segle XV. En època clàssica, aquesta mena de danses es feien per retre honors a la flora, als fruits i al medi natural. A l’edat mitjana van renéixer amb les Festes de l’Arbre de Maig, i més recentment, i sobretot en terres penedesenques, amb motiu de les veremes i de les cerimònies del vi.
A la Catalunya Nova i, concretament, a la nostra comarca, es tracta d’un ball parlat, amb una part recitada i una altra de ballada, amb una coreografia molt semblant a la del Ball de Pastorets.
COMPONENTS, UTILLATGE, COREOGRAFIA I VERSOS
A Sitges, el Ball de Cercolets està integrat per infants d’entre set i dotze anys. Vuit d’ells porten els cèrcols, i un altre, encara més petit, representa el paper de l’Àngel amb una espasa foguejada. El personatge que encarna el mal temptador és representat pel Majoral, un home adult que du, durant el recitat dels versos, una forquilla vermella com a símbol del seu càrrec. El cèrcol que duen els Cercolets consisteix en un tub cilíndric folrat i enflocat amb tarlatana i vetes de colors. Antigament, es construïen amb els abraçadors de fusta dels barrils, les bótes i els cascs d’arengades.
El ball consta de dues parts: la passada i els exercicis, que comprenen la barreja, el pont i la construcció de la bóta i la campana, on s’ enfila l’Àngel per recitar el seu vers. La música del Ball de Cercolets de Sitges s’interpreta amb flabiol i sac de gemecs i fa més d’un segle que es manté sense alterar.
A Sitges es té coneixement de tres versions dels versos del Ball de Cercolets. La que es recita actualment fou aplegada pel Majoral Casildo Vivó i publicada als Quaderns de l’Escola de Grallers.
DADES GENERALS
- Nom principal: Ball de Cercolets de Sitges
- Responsable: Agrupació de Balls Populars de Sitges
- Primera referència a Sitges: 1853
LLISTA DE WEBS DE L'ELEMENT
BIBLIOGRAFIA
- Cercolets, pastorets i altres… Sitges: Escola de Grallers de Sitges, 1982. (Quadern núm. 3).
- Sitges L’encant de la tradició. Coordinat per Jofre Vilà i Soler. Sitges: Ajuntament de Sitges, 2001.
- 30 anys de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges [DVD] Sitges : ABPS, 2008.
Per a més informació podeu consultar l’apartat Bibliografia on trobareu referenciades totes les publicacions, fotografies, materials audiovisuals i fons documentals més rellevants sobre la Festa Major de Sitges.
Imatge de capçalera: ©Dani Morell. Tots els drets reservats
Imatge galeria històrica: ©Arxiu Històric de Sitges, col·lecció Josep Matas i Puig. Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.