LA PROCESSÓ, L’ENTRADA DELS SANTS I LA BALLADA FINAL
Al vespre del dia 24 d’agost surt de l’església parroquial la Processó de Sant Bartomeu, que és de caràcter religiós perquè la presideix la màxima autoritat eclesiàstica de Sitges. De manera anàloga, el 23 de setembre Sitges celebra la Processó de Santa Tecla. Les encapçala la corrua de balls populars, la imatgeria i els entremesos folklòrics, i les tanca la part religiosa, formada actualment pel ganfaró, els devots que acompanyen els patrons amb brandó, el tabernacle i la bandera del sant o el penó de la santa, duts pel pendonista o la pendonista acompanyats per cordonistes, les autoritats i la banda de música. El recorregut es manté força invariable any rere any. En passar pel passeig de la Ribera, el sant i la santa són saludats amb salves de morterets, el repic de les campanes del temple parroquial i la interpretació de les sardanes pròpies de la Festa.
L’existència de les processons de Sant Bartomeu i de Santa Tecla apareix documentada en el Plet de la vicaria perpètua de la parròquia de Sitges, custodiat a l’Arxiu Històric de la vila, en el qual se les esmenta a partir de 1792, any en què fou redactada la consueta que exposa les pràctiques i cerimònies que tenien lloc en el districte parroquial de Sitges. Tot i aquesta dada, sembla raonable inferir que es feien des de molt temps abans.
En retornar la Processó a la parròquia, té lloc l’Entrada del Sant o de la Santa, amb el dispar d’un castell de focs i l’evolució conjunta de tots els balls, que obliden l’esgotament i tasten el límit de les seves forces. Mentre, dins el temple, toca l’orgue barroc per rebre el darrer avançar cerimoniós del tabernacle.
Després de l’Entrada dels patrons a l’església i la pregària i benedicció d’acabament, les autoritats retornen a la Casa de la Vila i té lloc, des dels anys cinquanta del segle XX, la darrera ballada de les tres parelles de Gegants, precedida de les últimes enceses de les bèsties de foc, que amb núvols de pólvora i retombs desafiants clouen les 36 hores espremudes i gaudides amb més plenitud pels sitgetans.
Seguidament, al passeig de la Ribera, s’hi celebra, per Sant Bartomeu, la Revetlla de la diada, amb l’actuació d’una cobla i d’una orquestra.
LA HISTÒRIA EN IMATGES
– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –
Foto de capçalera: ©Ajuntament de Sitges, Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.