La colla de geganteres inicia els actes de celebració del 50è aniversari amb la presentació de la restauració dels dos gegants. En el marc de les festes de Corpus, el grup de noies serà l’encarregat de fer la catifa del Cap de la Vila.


Els gegants Americanos, popularment coneguts com a Cubanitos, compleixen 50 anys. Per celebrar l’efemèride, la colla de geganteres ha programat un seguit d’actes que van començar amb la presentació de la restauració dels dos gegants, el Panxito i la Panxita. Durant la jornada, amenitzada amb activitats infantils, es va poder conèixer la nova imatge dels gegants que es van encarregar de destapar els besnéts d’Antoni Morató i Ballesteros, el sitgetà que va inspirar la imatge del cubanito.

Precisament per celebrar també l’aniversari i en el marc de les festes de Corpus, aquest any la colla dels gegants Americanos serà l’encarregada confeccionar la catifa i l’altar del Cap de la Vila.

 

La història dels gegants Americanos

Els gegants Americanos van néixer l’any 1965 apadrinats per Elvira Grau de Ferret i Josep Mirabent i Magrans, i amb Samuel Barrachina i Esquiu com a promotor, durant el seu últim any com a president de la Comissió de Festes. La seva primera aparició pública va ser el dia 22 d’agost d’aquell mateix any al Pati de l’Escola Esteve Barrachina amb una gran festa infantil. La idea original era que els nens i nenes subvencionessin la construcció dels nous gegants amb aportacions econòmiques voluntàries, però això no va ser possible. Finalment, Josep Mirabent i Magrans, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament i representant comercial de la multinacional Pepsi-Cola a la comarca, va aconseguir que l’empresa nord-americana financés el projecte. Per això, durant els primers anys, hi havia gent que els anomenava els gegants de la Pepsi, i del seu disseny, en va tenir cura Llorenç Picas i Cardó, amb la col·laboració de Josep Muntañola.

Els Americanos es van construir als tallers El Ingenio, de Barcelona, on anteriorment s’havien fet els gegants vells de Sitges. Però els Americanos tenen una característica especial que els diferencia d’altres gegants, van ser construïts amb la voluntat de recordar l’època en què diverses famílies de sitgetans van retornar de Cuba aportant prosperitat a la vila.

Des d’aleshores, la colla dels Americanos ha passat per diverses etapes. L’any 1995 es produeix un dels canvis més significatius i comença a fer-se càrrec de la colla un grup de noies de la mà de Mia Muntané. Fins a l’actualitat, els gegants i les seves portants han canviat el seu vestuari per mantenir el seu aspecte i donar resposta a les noves necessitats.

Podeu veure totes les imatges al canal de Flickr prement aquí.