LES AUTORITATS

FESTA MAJOR DE SITGES

LES AUTORITATS DE LA FESTA

A banda dels representants públics de l’Ajuntament i les autoritats eclesiàstiques de la vila, el pendonista de Sant Bartomeu i la pendonista de Santa Tecla són, tal com dicta la tradició, les autoritats de les Festes Majors de Sitges. Aquestes figures de caire honorífic són nomenades, des de 1906, conjuntament pel poder públic representat pel Consistori –que actualment delega la decisió a la Comissió- i per l’eclesiàstic, corresponent a la parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Ambdues institucions alternen la tria de Pendonistes d’un any per l’altre: si per Sant Bartomeu fa la proposta la Parròquia, per Santa Tecla la fa la Comissió, per delegació de l’Ajuntament; i l’any següent, per Sant Bartomeu la fa la Comissió per delegació de l’Ajuntament i per Santa Tecla la Parròquia.

El pendonista de Sant Bartomeu i la pendonista per Santa Tecla duen, acompanyats dels cordonistes, la bandera del sant i el penó de la santa en les processons religioses tot acompanyant el tabernacle, i exposen les imatges dels compatrons a casa seva dies abans de les respectives diades. La tradició sitgetana dicta que el primer sigui un home i la segona, una dona.

El primer Pendonista de Sant Bartomeu fou nomenat l’any 1858, mentre que el 1948 ho fou la primera Pendonista de Santa Tecla. Els i les cordonistes que els acompanyen són escollits pels propis pendonistes. L’actual bandera de Sant Bartomeu fou beneïda l’any 1958 i substitueix l’antic penó, que es conserva al museu parroquial. El 1951 fou confeccionat el nou penó de Santa Tecla ja que l’anterior fou destruït el 1936.

La Comissió també és la responsable de triar la persona encarregada de pregonar la Festa Major. Incorporat l’any 1985, el Pregó és un dels actes més moderns de la Festa. Durant el seu desenvolupament, el pregoner o pregonera, bon coneixedor de l’àmbit local, declama un text que és la crida oficial als tradicionals actes i que pren, en funció de l’estil de l’autor, caràcter literari, periodístic, històric, poètic…

MÉS INFORMACIÓ

Per a una informació més detallada i extensa sobre la història general de la Festa Major de Sitges, consulteu principalment els següents estudis monogràfics:

  • ROCHA i SERRA, Joan Josep. La Festa Major de Sitges. Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 1997. (Estudis sitgetans núm. 23).
  • FORNS i FUSTÉ, Miquel. Actes oficials, fets i anècdotes de la Festa Major de Sitges (1853-1996). Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 1999 (Estudis sitgetans núm. 27).
  • FORNS i FUSTÉ, Miquel. Santa Tecla vaivens de la Festa Major Petita de Sitges. Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 2004 (Estudis sitgetans núm. 30).
  • DIVERSOS AUTORS. Sitges l’encant de la tradició. Coordinació Jofre Vilà. Sitges: Ajuntament de Sitges. 2001.

Per a més informació podeu consultar l’apartat Bibliografia on trobareu referenciades totes les publicacions, fotografies, materials audiovisuals i fons documentals més rellevants sobre la Festa Major de Sitges.

Foto de capçalera: ©Ajuntament de Sitges, Tots els drets reservats.
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.