L’acte de Benvinguda institucional de Festa Major, que ha substituït el tradicional Pregó, incideix en la necessitat de celebrar la festa a l’interior de les cases i no fer un ús inapropiat del patrimoni festiu.


Des del Racó de la Calma l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, juntament amb el president de la Comissió de Festa Major, Agustí Marcet, ha donat el tret de sortida a una Festa Major atípica amb un programa d’actes reduït per evitar aglomeracions i riscos de propagació del virus. La Benvinguda Institucional de Festa Major, dimecres passat, conduïda per Xavi Huete i Loreto Baqués, ha servit a Ajuntament i Comissió per demanar a la ciutadania que gaudeixi de la celebració amb sentiments, en petit comitè amb les persones més properes i, sobretot, amb seny, cura i respecte davant les actuals mesures sanitàries.

Agustí Marcet ha destacat la feina de la Comissió que, “tot i les dificultats, hem tirat endavant amb les ganes i il·lusió intactes. No hem volgut reinventar actes consolidats, i hem volgut dur a terme algunes alternatives que faran reviure emocions, sentiments i records”. Marcet ha agraït la resposta massiva al concurs de balcons i el suport rebut en aquest any excepcional. El president de la Comissió ha tingut un record pel geganter Antoni Parra, quan es compleixen 25 anys del seu traspàs: “Allà on siguis segur que estaràs orgullós de la teva colla, els teus valors i essència segueixen presents. Des d’aquí t’enviem un petó gegant o, potser hauríem de dir, un petó geganta”. Agustí Marcet ha donat pas a representants del Ball de Panderetes i la Colla Noies Ball de Bastons, que celebren el 40è aniversari aquest 2020, i haurien estat les colles encarregades de les respectives ofrenes a Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Per la seva part, l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat el valor patrimonial i emocional de la Festa Major: “És una experiència vivencial inexplicable, arrelada a la nostra història, als nostres avantpassats, i a un patrimoni protegit i que hem de continuar protegint. És una cura de felicitat i sentiments per a l’ànima i, per tant, també la necessitem ara. El camí és dolorós i emocionalment estrany, però no podem donar passes enrere si volem mantenir Sitges amb uns índex epidemiològics controlats”. Aurora Carbonell ha insistit en el missatge del programa “Viu-la amb els teus”, i va fer una crida “a celebrar la festa d’una forma poc habitual, més continguda, més íntima. Demostrem quin poble som i l’any vinent tornem amb més força, il·lusió i ganes que mai”.

Prèviament als parlaments, la Benvinguda Institucional de Festa Major ha comptat amb la intervenció d’un Pregoner fictici. Interpretat per David Lanau, ‘Ratxu’, evocava el darrer pregoner municipal, Rupert Roca, que tot just es va jubilar fa 50 anys. La projecció del vídeo amb les intervencions de les expresidentes i expresidents de les diferents Comissions de Festa Major el segle XXI ha protagonitzat un dels moments més emotius de l’acte. Joan Marsal, Josep Casanova, Francesc Rosell, Rafel Font, Aroa Llorens, Francesc Arbonés i Maica Díez-Alcón explicaven en el muntatge què era per a ells la Festa Major. Els testimonis finalitzaven amb un sentit record a Ramon Soler, president de la Comissió del 2004 al 2009, i traspassat el 2018, amb un fragment de les paraules pronunciades a l’entrevista enregistrada per Ràdio Maricel el 2017, després que Soler fos designat Pendonista.

La projecció d’un vídeo amb imatges de com es desvesteix la Festa Major, al ritme d’una suite de melodies dels balls populars, ha tancat l’acte. El muntatge mostrava com aquest any es guardaven a calaixos, baguls i armaris, diferents elements del vestuari i de l’imaginari festamajorenc, en una metàfora que cridava a la preservació i a evitar fer-ne un mal ús els dies vinents. El grup Retrio (Joan Pinós, Pinyu Martí, Òscar Ferret) juntament amb Xavi Plaza) van posar música a l’acte.

La Benvinguda Institucional de Festa Major ha substituït enguany el tradicional Pregó per convidar a la festa. El canvi de format respon a la voluntat de la Comissió perquè la persona que havia de pregonar la Festa Major ho fes en un any sense limitacions. La Festa Major 2020 passarà a la història per celebrar-se d’una manera especial i excepcional, a causa de les mesures sanitàries per la pandèmia del Coronavirus.❯ Consulta el Programa Oficial de la Festa Major de Sitges 2020.

❯ Consulta la Agenda d’esdeveniments i les retransmissions a Ràdio Maricel i Maricel TV a Canal Blau TV.