El pregó dona inici a la programació oficial de Sant Bartomeu, que s’allargarà fins el 28 d’agost i que inclou, com a actes destacats, la celebració dels 100 anys del Drac de Sitges.


El Pregó de Jordi Martí Camps ha donat el tret de sortida oficial a la Festa Major 2022, una celebració que recupera la normalitat. La plaça de l’Ajuntament s’ha omplert de gom a gom per sentir al pregoner que ha repassat en el seu convit a la festa vivències personals i algunes reflexions sobre la Festa Major.

En la vessant més personal, Jordi Martí, ha recordat el seu pare, el traspassat músic Janio Martí (qui també va pregonar la festa 20 anys enrere), i ha destacat que “el suport de la família m’és imprescindible per suportar millor els nervis i l’emotivitat d’aquest, per a mi, inoblidable dia. I és per aquest motiu que volia que estigués present el meu pare, en forma del capgròs que li ret homenatge des de 1994 a la seva estimada Festa Major de Vilafranca del Penedès”. De fet, abans que el Jordi Martí fes la primera aparició a l’escenari, s’ha pogut veure, a la pantalla instal·lada a la plaça, els darrers minuts del pregó de Janio Martí, tocant al piano melodies de Festa Major, en un enregistrament de Maricel Televisió el 2002.

Jordi Martí és també un dels fundadors de la colla de grallers la Malvasia, inactiva des de fa alguns anys i que aquest 2022 hagués celebrat el seu 25è aniversari (per l’efemèride participarà exclusivament a l’entrada de grallers, el 23 d’agost a les 12 h). “És justament amb la Malvasia on he tingut la sort de conèixer, viure i, per què no, estudiar la nostra Festa Major”, ha afirmat el pregoner.

Així, la música ha estat una de les grans protagonistes del pregó de Jordi Martí, amb una primera actuació de la Malvasia i amb un tancament també musicat amb un popurri de Festa Major, interpretat per grallers de diferents colles que han volgut acompanyar el pregoner per iniciar un Sant Bartomeu esperat.

La programació oficial de la Festa Major de Sant Bartomeu continua, el dissabte 20 d’agost, a la plaça de l’Ajuntament, a les 21 hores, amb la celebració del centenari del Drac com a acte destacat. Amb el títol ‘Del 22 al 22. 100 anys de la Fera Foguera’, Sitges ret un homenatge a una de les figures principals de la Festa Major i de la vila. Al voltants de la plaça es farà un recorregut per la llarga vida del Drac explicada d’una manera mai vista fins ara.

L’acte, per a tots els públics, repassarà la història i la seva evolució des que va arribar per mar l’any 1922. El Drac no llençarà foc, però durant l’acte es farà ús de pirotècnia.

La celebració del centenari inclou l’exposició ‘Drac, de l’aigua al foc. 100 anys de Fera Foguera’, instal·lada al Mercat Vell, el llibre que porta el mateix títol i el conte ‘I en fera es va convertir en el Drac’.

El mateix dissabte, la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla inicia l’exposició de la Bandera, que es podrà veure en horari de les celebracions litúrgiques.