El nou protocol de la Festa Major de Sitges, que s’exposa públicament al web decidim.sitges.cat, ha rebut un total de 26 al·legacions per part d’entitats, balls i particulars, que són aportacions per a enriquir el contingut del document. La finalitat del protocol és fixar el conjunt d’actes i de costums que al llarg dels anys han anat configurant els rituals i els seus elements.


L’Ajuntament de Sitges resol aquests dies les al·legacions presentades al nou protocol de Festa Major de Sitges, aprovat inicialment el passat 25 de març i com a pas previ a la seva aprovació definitiva. El document, que s’exposa al web municipal de processos participatius decidim.sitges.cat, vol adaptar-se a la nova realitat sorgida de la declaració de la Festa Major com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

La finalitat del protocol és fixar el conjunt d’actes i de costums que al llarg dels anys han anat configurant els rituals i els seus elements. El protocol fixa l’estructura de la festa, el seu patrimoni material i immaterial i les regles a complir, i establir una bona entesa entre les institucions i els grups i col·lectius que hi participen i ajuden en la seva organització i celebració.

Després de 20 dies hàbils d’exposició pública del document, entre el 27 de març i el 25 d’abril l’Ajuntament ha rebut un total de 26 al·legacions. La majoria s’han presentat a través de l’OAC. Aquest primer apartat l’integren diversos balls, com les Gitanes, l’Escola de Grallers i els Gegants Americanos; entitats, com Foment de Sitges i l’ABPS (que n’ha presentat a la totalitat i per balls), i particulars i un partit polític (ERC). Per la seva banda, el portal Sitges Decideix n’ha rebut vuit. Moltes de les al·legacions fan referència als elements que constitueixen la festa, com els balls i les músiques, per exemple.

El document ha estat el resultat de més de tres anys de treball i continuarà sent un document viu per a que es pugui anar enriquint continuadament. La Regidoria de Cultura, Tradicions i Festes planificarà a partir d’ara un total de sis reunions per tal d’aprofundir en les aportacions realitzades.