El Panxito i la Panxita es fan acompanyar de gegants d’Arenys, Valls i Tarragona, per commemorar la seva primera aparició a la Festa Major de Sitges l’any 1965.


Els Gegants Americanos han celebrat dissabte els cinquanta anys de la seva primera Festa Major amb un cercavila i una ballada final a la plaça de l’Ajuntament. Va ser l’any 1965 quan els gegantons van participar per primer cop a la festa amb la voluntat de representar els indianos sitgetans que a final del segle XIX i principi del XX tornaven a Sitges després de la seva estada a les colònies d’Amèrica.

Amb motiu de l’aniversari, les “Cubanites”, com es coneix a les geganteres integrants de la colla, han restaurat la parella formada per Panxito i Panxita a mans dels restauradors del Consorci del Patrimoni de Sitges, i els han fet vestits nous amb la col·laboració de les cosidores de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges.

Després d’una plantada al pati de l’Escola Esteve Barrachina, els Gegants Americanos han realitzat un cercavila acompanyats dels Gegants Pescadors d’Arenys de Mar, la Carmeta i l’Elm; els Gegants Balladors de la dansa d’Arenys, en Roc i la Maria; els Gegantons Negres de Valls, en Lladrefaves i Gegantona; els gegants de Tarragona, en Negrito i la Negrita, que ja havien estat a la Festa Major de Sitges l’any 1963; els Gegants Moros de Sitges, en Fa-luch i la La-hia; i els Gegants de la Vila de Sitges, en Jordi i la Rosa.

Davant de l’Ajuntament, les parelles de gegants ha realitzat els seus balls finals davant de centenars de persones. A les portes de la Casa de la Vila, la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, i les Cubanites, han repartit obsequis als caps de les colles de geganters que s’han donat cita.

Continuant amb els actes d’aniversari, les integrants de la colla faran dilluns la tradicional ofrena en nom del poble al patró Sant Bartomeu durant l’Ofici concelebrat que tindrà lloc a la l’Església parroquial.

Més informació:

> Galeria de fotografies a Flickr