La parella, en la commemoració del 125è aniversari, s’ha presentat en un acte públic, que ha omplert la plaça de l’Ajuntament, per mostrar la restauració completa i el vestuari nou que la retorna a la imatge que tenien el 1897.


Els Gegants Vells de la Vila han començat, el dijous 18 d’agost, la celebració del seu 125è aniversari en un acte commemoratiu que ha omplert de gom a gom a la plaça de l’Ajuntament. Durant l’esdeveniment s’ha presentat en públic la restauració completa de la parella, que la retorna a la imatge primigènia del 1897. El públic va respondre amb aplaudiments quan va veure la parella restaurada i tal com eren quan es van concebre per Lluís Labarta. Entre el més destacat de la remodelació, la nova mirada de les figures que ha recuperat els ulls de vidre.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, va agrair a la colla dels Gegants de la Vila “l’estima i l’amor que tenen, no només als gegants, sinó a la festa” i va destacar el valor patrimonial de la parella: “Aquests són els originals. Tenim l’honor de veure com eren el gegant i la geganta de Sitges fa 125 anys. Hem tornat als orígens i diuen que qui perd els orígens, perd la identitat, doncs Sitges té molta identitat i per molt temps, així que moltes felicitats a totes les persones que ho heu fet possible”.

Dani Pujol, cap de colla dels Gegants de la Vila, va recordar totes les persones que han estat portants de la parella en aquests 125 anys i va reconèixer que “més enllà de canviar els vestits dels gegants els hi hem donat 50 anys més de vida perquè la reforma que s’ha fet ha sigut fantàstica”.

Els Gegants Vells han estat restaurats al Taller d’Escultura Casserras de Solsona, un dels obradors d’imatgeria festiva més antics i prestigiosos de Catalunya El procés ha inclòs la restauració integral de les peces, l’estructura, el vestuari i els elements decoratius, fruit d’una exhaustiva tasca de recerca i anàlisi, realitzada durant més de tres anys.

El projecte de retorn ha buscat la màxima fidelitat a la imatge primigènia dels Gegants vells, a partir de fotografies, algunes inèdites, que han servit per aconseguir el més mínim detall de tota la decoració i orfebreria.

La intervenció a la parella de gegants centenaris va començar a l’octubre de 2021 amb la voluntat de recuperar la fisonomia original, perduda amb el pas del temps per les caigudes, el deteriorament dels materials i les reparacions realitzades. Per aquesta recuperació, s’ha cercat la primera pell i la pigmentació inicial, així com la recuperació del vestuari i la ornamentació.

Per mantenir el rigor històric s’han cercat especialistes per saber quin tipus de roba era l’adequada, quins colors i tipus de teixits eren propis de l’època, entre altres. S’ha estudiat, a més, la paleta de colors de Labarta, a partir del seu arxiu personal que es troba a l’institut del teatre. Han participat en el procés de restauració, realitzat al taller d'escultura Casserras de Solsona, el Consell del Patrimoni Festiu, la Regidoria de Tradicions i Festes de l’Ajuntament de Sitges, el Consorci del Patrimoni de Sitges i la colla dels Gegants de la Vila,  amb la col·laboració d’Eduard Tomàs, Josep Pascual, Isabell Coll i Beli Artigas, entre altres especialistes.

La parella forma part del catàleg patrimonial festiu i cultural de Catalunya, juntament amb el Drac de Sitges que celebra enguany el seu centenari, i són l’element físic més antic del mostrari festiu sitgetà.

Actes del 125è aniversari dels Gegants Vells de la Vila

La programació de celebració del 125è aniversari del Gegants Vells de la Vila inclou altres actes com l’ofrena de Santa Tecla, la pujada a peu a la Trinitat, l’elaboració de l’altar del Corpus 2023 o ’exposició que mostrarà l'evolució de Sitges a través de la mirada dels gegants, també prevista per donar continuïtat a l’efemèride l’any vinent.

La commemoració ha començat aquest dijous, 18 d’agost, en un acte previ a l’inici oficial de la Festa Major de Sant Bartomeu, i finalitzarà el 2023, també coincidint amb Sant Bartomeu.

>> MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL PROJECTE PER A LA RECUPERACIÓ DE LA IMATGE DELS GEGANTS DE 1897