• La celebració, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, culmina amb la ballada de les tres parelles de gegants a la plaça de l’Ajuntament.
  • El centenari del Drac i els aniversaris dels gegants vells de la Vila i del capgròs el Patufet han ofert moments i imatges inèdites.

La Festa Major de Sant Bartomeu ha finalitzat, sense incidències remarcables, amb l’entrada del tabernacle a la parròquia (amb la imatge del patró de Sitges, acompanyada pel pendonista, Toni Muñoz), i amb l’encesa de les bèsties de foc i la ballada final amb les tres parelles de gegants. Aquest 2022, ha estat la Festa Major del retrobament. La celebració -declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional- ha recuperat el programa íntegre, després de dos anys de restriccions sanitàries per la Covid-19.

El regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, valora positivament el desenvolupament de les 36 hores més intenses del calendari festiu local: “Sitges ha fet ple aquests dies. Sant Bartomeu s’ha celebrat sense incidències, en un ambient festiu, amb la intensitat i el respecte que mereixen les nostres tradicions, i amb un Sitges ple de gom a gom”.

La valoració del president de la Comissió de Festa Major, Agustí Marcet, és també positiva: “ha anat molt bé. Ha estat, per a mi, un Sant Bartomeu de 10, perquè teníem moltes ganes de celebrar la Festa Major i crec l’hem gaudit molt”. No obstant el president fa autocrítica i entoma els detalls que vol millorar de cara a la Festa Major de Santa Tecla, en la que ja hi treballa la Comissió.

Els aniversaris han centrat Sant Bartomeu, deixant moments i imatges inèdites. L’Àliga de Sitges ha lluït la cua pintada amb els colors del Drac en honor al centenari de la Fera Foguera, que ha estat una de les grans protagonistes. “Aquests petits gestos han agradat molt perquè hi ha hagut bona sintonia entre tots els aniversaris, fins i tot entre colles amb diferències històriques”, afirma Agustí Marcet.

El Drac va ser també l’encarregat de l’ofrena a Sant Bartomeu a l’Ofici, i va presidir la baixada dels balls i entremesos per les escales de la Punta, després del Castell de Foc. La parella de Gegants vells de la Vila, que també celebrava enguany el seu 125è aniversari, va homenatjar el Drac amb un llaç amb el colors de la Fera Foguera lluït pel gegant.

Els actes del programa oficial de Sant Bartomeu continuen, el divendres 26 d’agost, amb la revetlla sardanista de cloenda, a les 22.15 hores, a la platja de Sant Sebastià. En aquest acte es farà ús de pirotècnia al voltant de la mitjanit.

Sant Bartomeu finalitza el 28 d’agost, amb l’actuació castellera de Festa Major, a les 18 hores, a la plaça de l’Ajuntament. La diada compta amb la participació de la Colla Jove de Castellers de Sitges, els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Tarragona.