La Comissió de Festa Major ha presentat els protagonistes de la celebració, que comença amb la declamació del pregó a càrrec de Jordi Martí, el 19 d’agost. La Festa Major recupera el programa d’actes tradicional, en un any marcat pels aniversaris del Drac de Sitges, els Gegants de la Vila, el Patufet i el Ball de Cintes.


La Comissió de Festa Major i la regidoria de Tradicions i Festes de l’Ajuntament de Sitges han presentat, aquest dimarts a la nit, als Jardins de la Societat Recreativa El Retiro, la programació i els protagonistes de la celebració, aquest 2022. Jordi Martí és el pregoner; Toni Muñoz, el pendonista de Sant Bartomeu, i Dolors Ojeda, la pendonista de Santa Tecla. La Festa Major recupera la normalitat, enguany, amb un programació completa i en una edició marcada pel centenari del Drac de Sitges, els 125 anys dels Gegants de la Vila, el centenari del Patufet i el 40è aniversari del Ball de Cintes.

L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha convidat a celebrar la Festa Major “sense restriccions, mostrant el respecte i civisme que Sitges aboca a les tradicions locals. Retrobem-nos. Que la Festa Major recuperi la seva popularitat, la congregació dels orígens en el temps actual i l’espai que li és propi: les places i els carrers. En definitiva, Sitges. Estic segura que serà una Festa Major inoblidable”.

Les processons i cercaviles tornen al carrer i a les places, recuperant l’espai que els hi és propi. La processó cívica de Sant Bartomeu començarà al carrer Pintor Marià Carbonellopis (al barri del Poble Sec) i la de Santa Tecla ho farà des del carrer Sant Josep. En aquest sentit, el regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, ha destacat que “després de dos anys amb les nostres vides trasbalsades per la Covid i en els que hem hagut de reinventar les nostres festes, aquest any, per fi, tornarem a celebrar la nostra estimada Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla com sempre havíem fet. Volem deixar-nos anar i gaudir al 200%”.

El president de la Comissió de Festa Major, Agustí Marcet, s’ha acomiadat en el seu darrer any al capdavant de la festa, agraint el suport “a totes les persones que han estat al meu costat durant aquests 3 anys i, sobretot, als companys de la Comissió: sense vosaltres no hagués estat possible i, de tot cor, moltes gràcies”.

En l’acte de presentació s’ha desvetllat també la imatge oficial de la festa. En aquesta ocasió, el cartell de Sant Bartomeu és obra de Modesto Caballero i té com a protagonista el Drac, que compleix cent anys i “va arribar per mar”, frase que ha inspirat a l’artista. La Comissió ha decidit que, aquest any, Santa Tecla tingués també una imatge pròpia. Laia Domínguez ha creat el cartell, inspirada en tots els balls que participen en la Festa Major. La creació de la Laia ha estat la guanyadora del concurs infantil per fer el cartell de Santa Tecla, impulsat per la mateixa Comissió, que ha comptat amb la participació de més d’un centenar de propostes de l’alumnat de sisè de primària de les escoles de Sitges.

Els actes de la Festa Major 2022 engegaran el 19 d’agost amb el Pregó de Jordi Martí. El seu pare, Jànio Martí, també va ser pregoner el 2002. Com a novetat i amb motiu dels aniversaris, el 18 d’agost, els Gegants Vells de la vila presenten la imatge primigènia, després de la restauració de la parella, i el Patufet celebrarà el seu centenari amb la Patufesta, una festa infantil, al Palau del Rei Moro, el diumenge 21 d’agost. Sitges celebrarà, també els 100 anys del Drac de Sitges, el 20 d’agost, a l’entorn de la plaça de l’Ajuntament.

L’acte de presentació de la Festa Major 2022 ha servit per descobrir també el programa, que recull reportatges sobre els diferents aniversaris, articles, il·lustracions i el poema a la Bandera de Pere-Juventí Balcells i Recha. Inclou també la programació musical tant de Festa Major (del 19 al 24 d’agost) com de Barraques (del 12 al 15 d’agost), que es manté a La Plana de Santa Bàrbara, on l’ajuntament instal·larà un Punt Lila, per atendre dubtes sobre agressions lgtbifòbiques o masclistes, i fer l’acompanyament necessari a les persones que n’hagin estat víctima o testimoni.

També hi haurà música a altres entorns com el d’havaneres, que tindrà lloc a l’ermita de Sant Sebastià; l’Orquestra Metropol, a la Fragata, o els Northern Cellos, que actuaran al carrer Pintor Marià Carbonellopis, on resideix el president de la Comissió, després del cercavila de trasllat de la Bandera.

> Més informació i galería d’imatges disponible a: https://www.sitges.cat/serveis/festes/actualitat/noticies/la-festa-major-de-sitges-recupera-els-carrers-i-les-places