L’Ajuntament de Sitges posarà en marxa el dispositiu de seguretat amb l’inici de la festa el 17 d’agost i es tancarà coincidint amb el final de la celebració el dia 26.


L’Ajuntament de Sitges posarà en marxa el dispositiu de seguretat amb l’inici de la festa el 17 d’agost i es tancarà coincidint amb el final de Sant Bartomeu el dia 26.

La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes s’ha reunit a la seu de la Policia Local amb els principals cossos de prevenció i seguretat per repassar tot el dispositiu que s’implementarà durant els dies de la celebració. La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, anima a tothom a “gaudir d’una Festa segura i amb civisme. Des de l’Ajuntament posarem a l’abast de la ciutadania les eines necessàries perquè així sigui, però necessitem de la col·laboració de tots i totes per aconseguir tenir una Festa participativa i reeixida, però també amb el màxim nivell de seguretat i de respecte”.

El dispositiu està recollit en el Pla d’Autoprotrecció on es determina la diagnosi de possibles riscos, com prevenir-los, l’organització jeràrquica de responsabilitat, les accions generals a prendre i els canals d’informació a utilitzar en cas de ser necessari.

Durant la Festa Major l’operatiu de seguretat i de prevenció estarà format per la Policia Local, Mossos d’Esquadra i Creu Roja que comptarà amb dues ambulàncies (1 medicalitzada i 1 bàsica) en cadascuna de les cercaviles i les processons. El dispositiu comptarà també permanentment amb els Bombers Voluntaris de Sitges i un servei de seguretat privada. Durant les cercaviles, també estaran presents 3 bombers d’una empresa privada que portaran motxilles i estaran situats entre les colles de foc com a dispositiu preventiu i de primera intervenció.

La nit del 23 –amb motiu del Castell de Foc- l’operatiu s’ampliarà amb el SEM –Sistema d’Emergències Mèdiques- i Bombers de la Generalitat, que aportaran un equip marítim per donar suport als vaixells en cas d’accident, així com una embarcació de Guàrdia Civil i una de Mossos. Per al Castell de Foc, s’activarà el Pau (Pla d’Autoprotecció) on s’estableixen els protocols de seguretat que cal implementar, els nivells d’emergència i la resposta que caldria donar en cas de necessitat.

Campanyes de conscienciació

L’Ajuntament promou la campanya de sensibilització contra el sexisme “Jo miro la Festa amb respecte. I tu?” en el marc del Protocol d’actuació municipal davant les violències sexuals en espais d’Oci i Festes. Tot i que el protocol es tancarà a principis del 2019, l’Ajuntament vol donar a conèixer durant la Festa Major els passos a seguir i on adreçar-se en cas de patir o presenciar qualsevol agressió sexual. Per aquest motiu, distribuirà els fulletons Per un espai lliure de comportaments sexistes on es pot trobar el circuit d’actuació en cas de patir una agressió.

A més, també s’impulsa una campanya de consum responsable que sota el lema Aquesta ronda la pago jo vol alertar sobre les conseqüències de consumir en excés begudes alcohòliques i promoure una conducta responsable. Amb aquest mateix objectiu, Creu Roja tornarà a instal·lar el punt d’informació Som.nit adreçat a joves amb la finalitat de reduir riscos en el consum de drogues. Creu Roja habilitarà aquest espai informatiu els dies 17 d’agost a la zona de Les Barraques i el 25 d’agost a El Ball, a la platja de La Fragata.

La comissió presenta una nova campanya de recomanacions

La Comissió de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla impulsa una campanya que ja es pot veure a través de les xarxes socials oficials de la Festa Major amb consells de comportament. L’objectiu és prevenir situacions de risc, millorar el desenvolupament de la celebració i fer-la més segura i àgil. Les recomanacions pretenen vetllar per la seguretat tant de participants com d’espectadors i aconseguir la màxima esplendor de la festa.

La presidenta de la Comissió de Festa Major, Maica Díez-Alcón, afirma que “hem volgut fer aquestes recomanacions, tot i que són consells de sentit comú, perquè pensem que és important recordar-ho. Seria bo que tothom les tingués present. No és una campanya que s’adreci als perills al voltant de la festa, que hi són com la pirotècnia, sinó que tracta sobre civisme, comportament, gènere, neteja i consum responsable. Esperem que qui s’estima la Festa Major i qui ens visita es faci seves les recomanacions perquè volem que formin part de la memòria col·lectiva i això farà que la celebració sigui més lluïda, més segura i responsable.”

Documentació relacionada:

Imatge ‘Jo miro la Festa amb respecte. I tu?’
Elements gràfics campanya Festa Major
Imatge gràfica ‘Per un espai lliure de comportaments sexistes’