La Generalitat de Catalunya ha anunciat avui dimarts que concedeix aquest guardó a l’Escola de Grallers de Sitges per la seva aportació a la cultura popular catalana a través de la formació de nous grallers i també a la potenciació de la música popular en tots els seus àmbits.


L’Escola de Grallers de Sitges és distingida amb la Creu de Sant Jordi per la seva valuosa contribució en la conservació i en la transmissió del patrimoni musical de la gralla, així com per la seva brillant trajectòria de mig segle d’història.

La Generalitat de Catalunya ha anunciat aquest dimarts que l’entitat, la més antiga de Catalunya i un referent en l’àmbit local i del país, rebrà el màxim reconeixement “per la seva aportació en l'àmbit de la cultura popular catalana a través de la formació de nous grallers i la potenciació de la música popular en tots els seus àmbits”. L’Escola de Grallers de Sitges celebra enguany els 50 anys de la refundació de l’entitat. L’Escola imparteix l’ensenyament de la gralla per preservar i difondre la música dels balls populars de la Festa Major però té un ressò més enllà de la vila. Actualment, l’entitat compta amb 50 persones, però per aquesta entitat hi ha passat centenars d’aspirants, dels quals molts s’han convertit en grallers, gralleres, timbalers i timbaleres. El desig de l’Escola de Grallers de Sitges per als propers anys és apostar per tenir més dones tocant la gralla i el timbal.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, s’ha mostrat molt satisfeta i ha destacat que “l’atorgament d’aquest guardó és una notícia magnífica. Vull subratllar el suport total a l’Escola de Grallers de Sitges a l’entendre que des de fa mig segle treballa, de forma incansable, per promoure i preservar la música per a gralla a Sitges i arreu on va. I per aquest motiu s’ha convertit en un referent per a tot el país”.

El president de l’Escola de Grallers de Sitges, Blai Fontanals, valora molt positivament la concessió de la Creu de Sant Jordi i afirma que “des de l'Escola de Grallers de Sitges estem molt contents per rebre un reconeixement tant gran, que reforça la feina feta en aquests 50 anys, les idees i el compromís per treballar en favor de la conservació i difusió de la música tradicional. Són moltes les persones que han passat per l'Escola i totes elles han contribuït a arribar fins aquí”. Blai Fontanals afegeix també que “esperem portar aquesta condecoració amb dignitat a totes les festes populars on siguem convidats a participar en el futur”. I ha reblat “volem agrair a totes les institucions, entitats i personalitats que ens han donat suport per obtenir aquesta distinció”.

Aquesta distinció arriba després del suport polític tant local com comarcal. El Ple de febrer de l’Ajuntament de Sitges, a petició de les regidories de Cultura i de Tradicions i Festes, va aprovar per unanimitat una moció en la qual s’instava el govern de la Generalitat a concedir la Creu de Sant Jordi a l’Escola de Grallers, l’any en què està d’aniversari.

El Govern de la Generalitat ha concedit aquest 2021 la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats que s’han destacat per la defensa de la llengua i la cultura catalanes. L’acte de lliurament dels guardons serà el proper 13 de desembre en un acte institucional a Barberà del Vallès.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que poden rebre persones que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, o més generalment, en el pla cívic i cultural.

Més reconeixements

Amb aquest nou reconeixement, l’Escola de Grallers viu aquest 2021 un any rodó per dur a terme la celebració del seu mig segle d’història, després de rebre divendres passat el XXX Premi Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicions Sitgetanes.