Els caps de colla dels balls populars, el consell del Patrimoni Festiu i la comissió de Festa Major de Sitges junt amb els representants del consistori han celebrat la declaració de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.


Santa Tecla és la celebració dels infants; és la patrona que fa protagonistes als més menuts de la vila. Per això, aquest matí un miler de nens i nenes han participat a la Matinal de Sitges, que han representat els balls i els entremesos de la vila. La Matinal ha tingut dos recorreguts. Des del Fonollar i fins a la Fragata i des de la plaça de l’Ajuntament fins a la Fragata. La primera, la dels nens i nenes més grans, ha començat a les set del matí la segona, per als més menuts, mitja hora mes tard. D’aquesta manera, les dues matinals s’han trobat a la Fragata.

Ja a les 10, els caps de colla, la Comissió de Festa Major, el consell del Patrimoni Festiu i el consistori han celebrat al saló de plens de l’Ajuntament el lliurament del diploma acreditatiu de la Festa Patrimonial d’Interès Natural. L’acreditació va arribar per Sant Bertomeu però el Govern municipal ha volgut aprofitar Santa Tecla per fer partícip a tota la població d’aquesta declaració. Així, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha agraït l’esforç de tots els participants de la festa que fan possible mantenir la tradició “com hem vist aquest matí amb un miler de nens i nenes sortint a la matinal”. Ha afegit que viure les festes només ho poden entendre aquells que les viuen intensament: “vosaltres millor que ningú sabeu què vol dir cordar-se les espardenyes i posar-se la faixa (…) La faixa no és només un tros de roba sinó que és una tradició”. Per això els ha donat les gràcies per fer-ho possible.

Un cop acabat l’ofici en honor a Santa Tecla, la Sortida d’Ofici traurà amb tots els balls i entremesos, músics, la Cobla Maricel i la Banda de l’Agrupació Musical Suburband del Retiro. La jornada es tancarà amb la Processó de Santa Tecla i la Ballada final de les bèsties de foc i els gegants.

Més informació:

> Galeria d’imatges Matinal Infantil al flickr

> Galeria d’imatges celebració Lliurament diploma acreditatiu al flickr