El Saló d’Or del Palau Maricel s’omple per a la presentació del conte del poeta, Joan Duran, i la il·lustradora, Pilarin Bayés.


Públic familiar i entusiasta de la Festa Major ha omplert el Saló d’Or per a la presentació del conte Petita Història de la Festa Major, amb textos de Joan Duran i il·lustracions de Pilarin Bayés. Editat per l’Ajuntament de Sitges en la col·lecció de Petites Històries de l’Editorial Mediterrània, el conte es pot adquirir a un preu de 6€. La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha destacat que “des de la Regidoria estem satisfets per poder donar suport ara a una publicació infantil sobre una de les celebracions més sentides pels sitgetans”. Segons Tubau “és una forma de posar en valor els autors locals, en aquest cas a Joan Duran, i fomentar el coneixement i respecte per la festa, educant des de la infància perquè la festa pugui evolucionar alhora que manté la seva tradició”.

L’acte de presentació de la Petita Història de la Festa Major de Sitges ha comptat també amb el folklorista i gestor cultural, Jordi Bertran, qui ha recomanat “la descoberta d’aquesta Petita Història. Que, en arribar a casa, la compartiu amb els més menuts de la família, els que, en definitiva, podran conservar, intacte, el ritus d’anys i panys”.

Joan Duran, en la seva intervenció, ha recordat els autors que han escrit sobre la Festa Major. Segons l’autor, “aquest llibre tindrà sentit si l’expliqueu, el compartiu, i el deu créixer dins vostre. Només si sabem d’on venim, sabrem construir junts el futur al qual ens dirigim”. Pilarin Bayés ha destacat la celebració. “Havia vist algunes coses de la Festa Major i té un sentit estètic tan important! No només per l’escenari, sinó també pel dinamisme de la seves danses”. La il·lustradora ha explicat que “a Sitges teniu fama de ser la capital del “jajaja” però tot i això representeu els balls amb una seriositat colpidora. És una festa que sabeu fer com ningú”.

A l’acte s’han pogut sentir, de la veu de Joan Duran, alguns fragments del text acompanyats de la música a la gralla i el flabiol de Blai Fontanals.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha destacat la importància de “transmetre el que hem rebut dels nostres avantpassats perquè les noves generacions ho renovin o modernitzin però sense perdre l’essència”. Segons l’Alcalde, “el conte es converteix en un instrument més per difondre la festa amb textos molt profunds del Joan Duran, com també ho són les il·lustracions de la Pilarin que ho mostren tot replé de petits detalls que podem anar descobrint els propers dies i obrir boca mentre esperem que comenci la festa”.

 

Sobre la Petita Història de la Festa Major de Sitges

La Petita Història de la Festa Major de Sitges, a través d’una trama literària de ficció, desgrana els principals avatars històrics d’una celebració que es remunta a l’edat mitjana i que es dedica als compatrons, Sant Bartomeu i Santa Tecla. Amb un llenguatge entre la narració i la poesia, el llibre parla sobre els primers documents que demostren l’existència de la Festa Major, que daten de 1353, i què diuen les referències més antigues, en aquest cas de 1595, que donen notícia de la celebració de l’Ofici en honor als compatrons.

Al llarg de les setze pàgines del conte, il·lustrades amb referències gràfiques al·lusives a la Festa i als seus escenaris vivencials i històrics, es relata quines són les primeres referències que es coneixen sobre la presència de balls populars, a la primera meitat del segle XIX. Petita Història de la Festa Major té una vessant pedagògica i explica els dos pilars que sostenen la celebració principal dels sitgetans: els actes de caire religiós, com els repics de campanes, el solemne Ofici o la processó de Sant Bartomeu i de Santa Tecla, i el actes de vessant folklòrica i popular, com les cercaviles, el Castell de Foc o les revetlles.

L’univers literari que embolcalla la trama històrica del llibre el protagonitza una veu narradora que, en primera persona, introdueix el lector en tot un seguit de vivències íntimes que se succeeixen fins desembocar en un gir argumental del tot inesperat.