El “Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya”, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat, és una obra llargament esperada que ve a ocupar un espai en els estudis d’imatgeria de cultura popular a Catalunya. Sense caure en el tòpic podem dir que és una obra imprescindible, i que per tant es convertirà en una obra de referència.


Els gegants, i per extensió d’altres elements de la imatgeria popular com caps grossos, bestiari, etc, són els elements més representatius i emblemàtics de la Festa. Així doncs estudiar els Gegants és alhora estudiar la Festa. L’evolució de la imatgeria popular és doncs també l’evolució de la Festa.

S’ha d’assenyalar que es tracta d’una obra col·lectiva, d’una obra duta a terme per un equip d’estudiosos coordinat per en Lluís Ardèvol. Els components de l’equip que ha fet possible aquest ingent treball són: Carles Freixes, Jan Grau, Oriol Ibàñez, Jordi Miralles, Gerard Picó, Gerard Pouget, Joan Pozo i Albert Rumbo. Sense oblidar tampoc a tots els que d’una manera o altra, cedint una fotografia o aportant-hi una dada o de la manera que sigui, hi han col·laborat.

Metodològicament s’han catalogat tots els gegants que tenien cent o més de cent anys; adjuntant-hi tota la informació de que es disposava. I alhora s’ha estructurat l’exposició agrupant els municipis on pertanyen els gegants per comarques. D’aquesta manera es fa compliment d’una de les lleis de tot catàleg, la de facilitar l’accés a les dades i informacions que conté el catàleg.

Un altre dels actius de l’obra és la rigorosa feina de documentació que hi ha al darrera. Totes les hores esmerçades en arxius, tant privats com públics a la recerca d’una dada; i també, com correspon a una obra sobre imatgeria, l’abundant presència fotogràfica del llibre.

Aquest és un d’aquells treballs de llarg recorregut, que no es fan en un dia, però que quan estan acabats tenen una vigència de molts anys. De fet és tot el contrari a una cosa efímera. En aquest sentit i si es compara amb una cursa, és una cursa de fons.

Podeu descarregar el Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya en versió .pdf a la següent adreça:

http://cultura.gencat.cat/web/sites/cultura/.content/cultura_popular/07_publicacions/edicions_singulars/documents/SD_Gegants_Centenaris.pdf

Es pot comprar a la llibreria en línia de la Generalitat de Catalunya:

http://llibreria.gencat.cat/

I en poques setmanes a la Xarxa de llibreries acreditades de la Generalitat de Catalunya:

http://dogc.gencat.cat/ca/publicacions/xarxa-de-llibreries/

 


Font: http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Noticies/N_Catalegegants