El saló de plens de l’ajuntament va ser l’escenari del nomenament, on l’alcalde, Miquel Forns, va assegurar que: “els pobles viles i ciutats necessitem persones que les facin avançar i es lògic fer-los un bon agraïment”.


Enmig d’un saló de plens de l’ajuntament atapeït de sitgetans i sitgetanes, amics i amigues, i familiars, la corporació ha nomenat aquest divendres Isidre Pañella i Virella fill predilecte de Sitges.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha fet entrega a Isidre Pañella d’un diploma obra del pintor sitgetà Agustí Albors. Durant l’acte s’ha destapat la placa que lluirà al Saló de Plens al costat de tots els fill predilectes i fills adoptius de Sitges.

Isidre Pañella va iniciar la seva intervenció agraint aquesta distinció. Va fer un repàs a la seva activitat cultural i associativa a la vila deixant ben palès la seva gran implicació en el teixit social de la vila. També va recordar la seva època a la pirotècnia Igual. Recorda que va fer una “tasca amb ganes”. En el seu discurs va deixar clar la seva passió per la pirotècnia. L’alcalde Miquel Forns va recordar que l’honor de fill predilecte ve de molt antic i suposa un gran honor. “Els pobles viles i ciutats necessitem persones que les facin avançar i es lògic fer-los un bon agraïment”, va afirmar l’alcalde.

L’acte va finalitzar amb un petit castell de focs que va llançar el mateix Isidre Pañella i una encesa per part de la colla Jove de Diables de Sitges.

La Comissió de Festa Major va proposar el nomenament de Pañella, al qual s’hi van sumar totes les formacions del consistori, a més d’altres entitats com el Casino Prado, la Societat Recreativa El Retiro, el Grup d’Estudis Sitgetans, els Amics de la Sardana i la Fundació Privada de l’Hospital Sant Joan Baptista. El nomenament d’Isidre Panyella va ser aprovat per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament del mes de juny.

El president de la comissió, Cisco Arbonés, va ser l’encarregat de glossar la figura del fill predilecte de Sitges. Isidre Pañella i Virella va néixer a Sitges el 1938. Dedicat professionalment a la pirotècnia, àmbit en el que ha aconseguit nombrosos premis, ha estat l’artífex i creador del castell de foc de Sant Bartomeu i Santa Tecla durant més de 50 anys. El president de la comissió va destacar precisament que els “seus mèrits professionals l’han fet ser reconegut, apreciat i guardonat a tot el món. I és per tot el món per on ha portat sempre amb orgull el nom de Sitges”.

Isidre Pañella té una extensa vinculació amb la Festa Major. Va fundar la Colla Jove de Diables de Sitges, on va ser Llucifer, i és profund coneixedor dels tocs de campanes tradicionals. També ha participat a les Caramelles, ha presidit durant sis anys la Comissió de Carnaval, i ha format part de les juntes del Foment del Turisme i del Prado, i col·laborador de les Comissions de Festes del Poble Sec i Cases Noves. El 1991 el col·lectiu de periodistes locals el va guardonar amb el Premi Trinitat Catasús i el mateix any va rebre el premi FAD Sebastià Gasch d’Arts parateatral. L’Isidre ha participat de manera molt activa amb el teatre amateur de Sitges a l’Elenc Artístic del Patronat, i ha col·laborat amb la confecció de pessebres o com a confrare destacat de l’Ecce Homo. El 2005 l’Ajuntament de Sitges va col·locar una placa amb el seu nom a la plaça dels Artistes.

La seva participació activa en el món associatiu ha estat, junt amb la seva professió el que l’han portat a rebre aquesta distinció. Arbonès va dir: “Les seves participacions en iniciatives populars, cíviques i culturals, són moltes. Els seus mèrits en benefici de la cultura popular de la nostra vila són els que sens dubte el fan més mereixedor encara de l’atorgament d’aquest honor”.

El nomenament de Fill Predilecte queda recollit en el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Sitges que vol “reconèixer i donar pública gratitud a les persones o entitats pels seus treballs o serveis prestats a la nostra Vila”.


Fills predilectes i adoptius de Sitges

Pañella s’afegeix a la llista de fills adoptius i predilectes que té la vila:

Bonaventura Julià i Masó
Salvador Picas i Fíguls
David Jou i Andreu
Monges Concepcionistes de l’Hospital de Sant Joan Baptista
Joan Llopis Bofill
Emerencià Roig Raventós
Josep Soler Cartró
Antoni Ma Canals Porta
Felip Font Falp
Fèlix Clarà Carbonell
Ramon Planes i Izabal
Simó Llauradó Clarà
Josep Batlle Pascual
Antoni Cartrò Escala
Pere Catasús Ferret
Rafael Llopart Ferret
Josep Vidal Martí
Gaietà Benaprés Mestres
Emili Vidal – Ribas Torrens
Marquès de Mont- Roig
Victor Balaguer Cirera
Francesc Gumà Ferrán
Lluís Antúnez Monzón
Pau Berrabeitg Bertran
Josep M soler i Soler
Jesús Pérez Rosales
Jaume de Semir Carròs
Dolores López – Palau
Joan Roig Soler
Josep Soler Tasis
Josep Roig i Raventós
Frederic Montornés i Pino
Ramon Godayol Armengol
Josep Vidal Vidal
Bartomeu Robert i Yorzábal
Salvador Soler i Forment
Josep Matas i Puig
Francesc Armengol Duran
Samuel Barrachina Esquiu
Josep Carbonell i Gener
Manuel Sabater Carbonell
Francisco Peris – Mencheta Guix
Antonio Ma Muntañola Tey
Antonio Garcia – Munté Ruño
Rafael Casanova i Termes
Josep Ma Font i Llopart
Joaquim Folch i Torres
Pere Stämpfli
Charles Deering Barbour
Santiago Rusiñol Prats


Més informació:

> Galeria d’imatges al flickr