ELS GEGANTS AMERICANOS

EL SEGUICI POPULAR DE SITGES

ELS GEGANTS AMERICANOS

RECORREGUT HISTÒRIC

Els Gegants Americanos foren bastits, per iniciativa de Samuel Barrachina i Esquiu, amb la voluntat de representar els americanos o indianos sitgetans. Van ser dissenyats per Llorenç Picas i Cardó amb la col·laboració de Josep Muntañola. Una part de la seva construcció fou finançada per Pepsi-Cola.

Es van construir al taller d’imatgeria El Ingenio i es presentaren el 22 d’agost de 1965. L’any 1999 foren sotmesos a una acurada operació de restauració i millora. I l’any 2015, a una segona, en motiu del seu 50è aniversari. Des de la seva construcció i fins a dia d’avui, participen ininterrompudament en les cercaviles i processons sitgetanes.

TIPOLOGIA I SIMBOLISME

Els Gegants Americanos, o Cubanitos, pertanyen al subgrup de gegantons i tenen una simbologia estrictament local: la d’elevar a la categoria de gegants la generació d’indianos que a final del segle XIX i principi del XX tornaven a Sitges després de la seva estada a les colònies d’Amèrica, on havien fet fortuna. En ser a la vila, invertiren els seus diners en la construcció de les conegudes cases i mansions, i sufragaren obres públiques rellevants.

TRETS DE LA IMATGERIA, VESTUARI I MÚSICA

La geganta fa uns 3 m d’alçada i el gegant (que només és de mig cos), 2 m. Oficialment no tenen nom, però popularment se’ls anomena Panxito i Panxita.

Els Gegants Americanos obren, amb les altres dues parelles de gegants de la vila, les cercaviles i processons de Festa Major i Corpus Christi.

Els vestits dels Americanos són representatius de la moda de les Antilles durant el segle XIX. Tot i que actualment la seva fesomia és similar a l’originària, al llarg de la seva història han sofert canvis considerables. Sobretot la geganta, que durant una època vestí com una nina de la col·lecció Lola Anglada.

A Sitges, les músiques dels gegants es toquen amb gralla. El repertori inclou una gran varietat de peces, algunes de llarga tradició i d’altres que s’han anat han incorporant més recentment, compostes o arranjades, tot sovint, per músics de la vila.

La colla de portants dels Americanos està formada per noies, que vesteixen una granota marronosa amb el logotip dels gegants.

DADES GENERALS
LLISTA DE WEBS DE L'ELEMENT
BIBLIOGRAFIA
  • FORNS i FUSTÉ, Miquel. Actes oficials, fets i anècdotes de la Festa Major de Sitges (1853-1996). Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 1999 (Estudis sitgetans núm. 27). Premi Folklore de Sitges 1997.
  • MARZAL I ORTIZ, Miquel. «Operación nuevos gigantes» [Programa de la Festa Major de 2005]. Sitges: Ajuntament de Sitges (Comissió de Festa Major i Santa Tecla), 2005.
  • Sitges L’encant de la tradició. Coordinat per Jofre Vilà i Soler. Sitges: Ajuntament de Sitges, 2001.

Per a més informació podeu consultar l’apartat Bibliografia on trobareu referenciades totes les publicacions, fotografies, materials audiovisuals i fons documentals més rellevants sobre la Festa Major de Sitges.

Imatge de capçalera: ©Dani Morell. Tots els drets reservats
Imatge galeria històrica: ©Arxiu Sebastià Giménez. Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.