ELS GEGANTS MOROS

EL SEGUICI POPULAR DE SITGES

ELS GEGANTS MOROS

RECORREGUT HISTÒRIC

Els primers Gegants Moros de Sitges foren bastits pels germans de Querol i Cabanyes cap a 1840, una data que coincideix amb la primera notícia de l’existència de gegants pròpiament sitgetans. Els Gegants Moros d’en Querol, que formaven part de la processó de Corpus i participaven en la Festa Major de la vila, van sortir de manera continuada fins l’any 1897, quan es construïren els Gegants Vells de la Vila de Sitges. A partir d’aleshores la seva presència fou més esporàdica, fins que desaparegueren de la vida pública l’any 1912.

Durant les festes de Santa Tecla de 1978, els responsables de l’Agrupació de Balls Populars es plantejaren la possibilitat de reconstruir i reproduir, de forma fidel, els antics Gegants Moros d’en Querol. Se’n responsabilitzarà un equip de persones vinculades a l’entitat, sota la batuta de l’artista Agustí Albors. La presentació dels nous Moros tingué lloc el 22 d’agost de 1979. Els apadrinaren quatre infants de la vila, que els donaren els noms de Fa-luch i La-hia.

Els Gegants Moros s’han remodelat i restaurat en diverses ocasions: un parell als anys 80 i la darrera l’any 2004. Els vestits que duien l’any de la seva recuperació s’ajustaven al disseny dels antics Gegants d’en Querol. Al llarg dels anys n’han estrenant dos més de ben diferents. L’actual es presentà l’any 2008.

TIPOLOGIA I SIMBOLISME

Fins ben entrat el segle XIX hi havia el costum de vestir els gegants amb indumentàries semblants a les dels àrabs, recordant l’episodi històric de l’expulsió de moros i jueus de la península Ibèrica. Aquest fet justifica que els primers gegants sitgetans adquirissin, seguint la moda generalitzada, aquest aspecte.

TRETS DE LA IMATGERIA, VESTUARI I MÚSICA

Els gegants Moros tenen una alçada aproximada de 4,20 m i pesen uns 80 kg. I amb les altres dues parelles de gegants de la vila obren les cercaviles i processons de Festa Major i Corpus Christi.

A Sitges, les músiques dels gegants es toquen amb gralla. El repertori inclou una gran varietat de peces, algunes de llarga tradició i d’altres que s’han anat incorporant més recentment, compostes o arranjades, tot sovint, per músics de la vila.

El vestuari dels geganters ha anat canviant al llarg dels anys, actualment duen una camisa blau cel amb l’escut de l’Agrupació, pantalons blancs i faixa negra.

DADES GENERALS
BIBLIOGRAFIA
  • FORNS i FUSTÉ, Miquel. Actes oficials, fets i anècdotes de la Festa Major de Sitges (1853-1996). Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 1999 (Estudis sitgetans núm. 27). Premi Folklore de Sitges 1997.
  • MARZAL I ORTIZ, Miquel. Els Gegants moros: primers 20 anys des de la recuperació (1979-1999). Sitges: Agrupació de Balls Populars, 1999.
  • MARZAL I ORTIZ, Miquel. La-hia i Fa-luch: 25 anys de gegants moros. Sitges: Agrupació de Balls Populars, 2004 (La Llibreta núm. 4).
  • Sitges L’encant de la tradició. Coordinat per Jofre Vilà i Soler. Sitges: Ajuntament de Sitges, 2001.

Per a més informació podeu consultar l’apartat Bibliografia on trobareu referenciades totes les publicacions, fotografies, materials audiovisuals i fons documentals més rellevants sobre la Festa Major de Sitges.

Imatge de capçalera: ©Marga Domingo. Tots els drets reservats
Imatge galeria històrica: ©Arxiu Sebastià Giménez. Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.