ALTRES ACTES AL VOLTANT DE LA FESTA MAJOR

FESTA MAJOR DE SITGES

ALTRES ACTES AL VOLTANT DE LA FESTA MAJOR

Al voltant dels actes folklòrics i religiosos que estructuren els rituals de la vigília i la diada de Sant Bartomeu i Santa Tecla, la Festa Major sitgetana compta amb tot un seguit d’actes complementaris que reforcen les celebracions principals de la vila. Bàsicament es tracta d’actes organitzats directament per les entitats culturals i esportives de Sitges (Agrupació de Balls Populars de Sitges, Societat Recreativa El Retiro, Casino Prado Suburense, Grup d’Estudis Sitgetans, els Amics de la Sardana…), alguns d’ells amb fort arrelament i llarga trajectòria en el temps, com el Ball de Casats que organitza El Retiro o el Pregó Satíric i l’acte Vestim els Gegants Moros que organitza l’Agrupació de Balls Populars.

La Festa també compta amb concerts musicals de grups i formacions contemporànies, festes de caire infantil, balls per a la gent gran, representacions teatrals i, entre d’altres, la revetlla sardanista de cloenda, celebrada a la platja de Sant Sebastià. També amb ocasió de la Festa Major el municipi ha inaugurat importants infraestructures, com l’enllumenat d’oli dels carrers en 1843, la benedicció, en 1861, de l’actual ermita de Sant Sebastià, la inauguració de la Biblioteca Popular l’any 1886, la col·locació de la primera pedra de la nova Casa de la Vila l’any 1888, la inauguració del monument al Dr. Robert l’any 1907 o la col·locació de la primera pedra de l’Hospital de Sant Joan Baptista l’any 1910, entre d’altres. Després de l’esplendorós acte tradicional de la Sortida d’Ofici, acostuma a fer-se algun homenatge a personalitats il·lustres de la vila o foranes (nomenaments de Fill Predilecte o de Fill Adoptiu) al Saló de Sessions de la Casa de la Vila.

Pocs dies abans de Santa Tecla Sitges celebra la Nit de foc, consistent, primer, en un espectacle pirotècnic pels carrers del barri antic de la vila denominat Espetegafoc, que fou creat per l’Agrupació de Balls Populars de Sitges l’any 2003 i que funcionà de forma independent fins l’any 2009. Seguidament té lloc una demostració d’enceses dels Balls de Diables i les bèsties de foc locals i convidades a la plaça de l’Ajuntament, i, finalment, un correfoc al passeig de la Ribera. L’acte en global s’organitza des de 2010.

També abans de la diada de la compatrona –normalment durant el cap de setmana anterior al 23 de setembre-, té lloc, des de 2008, una cercavila i ballada conjunta de Gegants i Cabeçuts infantils, una exhibició de balls blancs infantils i, finalment, una cercavila i exhibició dels Balls de Diables infantils, amb el recitat dels versos satírics, renovats anualment.

A pocs dies de la diada de Santa Tecla, els Amics de la Sardana de Sitges organitzen, a la plaça de la Fragata, el Concurs Nacional de Colles Sardanistes, Trofeu Vila de Sitges, amb la participació de les millors colles del país i en les modalitats d’aleví, infantil, juvenil i de grans.

Foto de capçalera: ©VisitSitges, Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.