L’ENTRADA DE GRALLERS

FESTA MAJOR DE SITGES

L’ENTRADA DE GRALLERS

Amb l’Entrada de Grallers del dia 23 d’agost a les 12 del migdia, Sitges dóna el tret d’inici de la celebració folklòrica i popular en honor a Sant Bartomeu. Quan l’espera dels sitgetans desborda el llindar de la impaciència, les colles de grallers i timbalers i les formacions de sacs de gemecs –tant locals com foranes- surten del capdavall del carrer de Sant Francesc tot interpretant el Toc de Matinades. En arribar al Cap de la Vila, s’hi aturen i ofereixen un toc inaugural i emotiu en honor als fundadors de la festa principal dels sitgetans. En acabar, enfilen el carrer Major fins a la plaça de l’Ajuntament, on toquen en honor a les autoritats.

Aquest acte preinicial s’instaurà, segons els programes editats, el 1944. Però no aniríem desencaminats si afirméssim que s’abeura en el costum que seguien els músics populars d’antany. Aquests, arribats d’arreu, entraven als pobles tot tocant per cridar el veïnat i encomanar-los l’alegria dels ritmes i els esgarips festius.

A partir d’aquesta Entrada, que només se celebra per Sant Bartomeu, la corrua d’actes de la Festa Major va succeint-se, frenètica i sense treves per al descans, fins als darrers minuts de la diada del patró.

LA HISTÒRIA EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: ©VisitSitges, Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.