EL RITUAL D’INICI

FESTA MAJOR DE SITGES

EL RITUAL D’INICI

El ritual d’Inici de la Festa té lloc a les dues del migdia de la vigília de Sant Bartomeu i de Santa Tecla. Puntuals i de forma simultània, la Parròquia anuncia la diada dels patrons amb el repic de campanes que segueix un toc de festa propi i immemorial, i el poder públic dispara els 21 morterets, que recorden les antigues salves d’honor militar.

Aquest inici es documenta per primera vegada l’any 1850, i durant un breu període va tenir lloc a les dotze del migdia. És a partir de 1856 quan es documenta al punt de les dues de la tarda.

Mentre els balladors es concentren a la plaça de l’Ajuntament i el reixat de la Casa de la Vila s’obre de bat a bat perquè la imatgeria surti a coll dels geganters, al Cap de la Vila hi té lloc la ballada de les dues sardanes de la Festa. Des de 1950 i només per Sant Bartomeu ,la cobla desgrana, sobre el bategar dels morterets, les notes de La Processó de Sant Bartomeu, del compositor sitgetà Antoni Català i Vidal, i els llargs i els curts de La Festa Major, del mestre Enric Morera. Tot i que aquest costum de ballar sardanes al punt de les dues la vigília apareix documentat en 1917, la seva celebració es manté irregular fins a mitjan del segle XX.

LA HISTÒRIA EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: ©VisitSitges, Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.