L'ESCOLA DE GRALLERS DE SITGES

FESTA MAJOR DE SITGES

L’actual Escola de Grallers de Sitges va néixer l’any 1971 de la mà del graller sitgetà Blai Fontanals i Argenter. Se la pot considerar hereva de l’antiga Escola de Grallers de la vila, fundada l’any 1952 per iniciativa de Manuel Sabater, president de la Comissió de Festes, i del folklorista sitgetà Antonio Duran “Raio”, que va formar la primera colla i va deixar les gralles de la seva col·lecció particular. Aquella iniciativa fou pionera en el seu gènere i decididament crucial per a la preservació de la música dels balls folklòrics de la Festa Major, en uns anys en què a tot Catalunya només quedaven quatre colles -14 grallers i 7 timbalers- que la interpretessin. La gesta significà, també, la primera experiència d’un ensenyament metòdic de la gralla a nivell de tot el país. Des d’aleshores, els grallers sitgetans, amb un tarannà molt particular i un estil ben propi, han participat de forma ben activa en la recuperació de la gralla i, en conseqüència, en el restabliment del nostre folklore.

La finalitat de l’Escola de Grallers de Sitges és la potenciació de la música popular en tots els seus àmbits. Els seus objectius fonamentals són la formació de nous grallers, la contribució a la recerca sobre folklore, i la conservació i la difusió de la música per a gralla i tabal. En aquest sentit, l’Escola ha editat vuit Quaderns de folklore i un llibre: Nosaltres, els Grallers, un volum impressionant d’història del món de la gralla, coordinat per Blai Fontanals.

En els seus inicis, quan el dèficit de grallers era absolut, els integrants de l’Escola de Grallers de Sitges van ser els grallers titulars d’alguns esbarts i de diverses colles castelleres, com els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves dels Xiquets de Valls, els Castellers de Barcelona i els Minyons de Terrassa.
Al llarg de la seva dilatada història, l’Escola ha emprés, a més, projectes musicals insòlits -avui ja desapareguts- com la creació d’una “banda catalana”, “El Terrabastall”, que barrejava gralles i instruments de banda, i la fundació de la “Cobla Miralpeix”, que revolucionà el món sardanista.

Dins l’Escola, la tasca d’ensenyament de la gralla la duen a terme els propis membres de l’entitat que ja han assolit un cert nivell de coneixement i de domini de l’instrument. Cada nou graller, llavors, pren el compromís de continuar aquesta tasca didàctica quan estigui capacitat per a fer-ho.
L’activitat docent de l’Escola s’ofereix de manera totalment gratuïta i absolutament oberta a tothom.

Per a més informació consulteu el web de l’EGS: www.escoladegrallersdesitges.cat